Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са причините за постоянните проблеми с електрозахранването в Ловешка област?

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

За пореден път община Троян поставя проблеми, свързани с електроснабдяването. Това обясни пред БНР кметът Донка Михайлова. Те са посочени по време на работната среща, която беше организирана миналата седмица от Светослав Славчев, който е областен управител.

Причина за провеждането й са десетки жалби и сигнали от жители на област Ловеч и кметове на населени места в региона за чести проблеми с електрозахранването и прекъсвания на тока. Участие в нея взеха кметове и представители на осемте общини в областта и регионалните мениджъри на дружеството „Електрохолд“,  за да се изяснят проблемите и да се търсят решения.

„Най-важен проблем са безконтролните и без видима причина прекъсвания на тока, макар и за кратко. Вторият е свързан с поддържането на сервитутите около инфраструктурните съоръжения, особено в планинската част на нашата община, както и оставянето на дърветата, които са отсечени, без да бъдат прибрани.

Важен проблем е този с комуникацията. „Електрохолд“  осигури на общините по-бързи канали за комуникация през последните години. Това да съжаление не важи за гражданите.

Четвъртият проблем е свързан с инвестициите. За нас остава неразбран механизма на контрол, който КЕВР осъществява върху „Електрохолд“, посочи Михайлова.

Кметът на Априлци Тихомир  Кукенски обясни, че в неговото населено място има лъчево захранване и ако изгасне токът в някоя точка по лъча, гасне навсякъде, докато се разреши проблема.

„Това го дъвчем от 3 години. Каква е причината да се случват тези прекъсвания при условие, че няма техническа причина?“

В края на миналата година за проблеми с електрозахранването на селата алармираха и от Община Ловеч.

„Проблемите са събота и неделя. Намалява напрежението, крушките стават като свещи. Имам изгорял котлон и бойлер

„Случвало се  е за цял ден в Баховица да няма ток. Доста хора се оплакват, че са им заминали електроуредите. Трябва да се изясни как могат да претендират за причинените им щети“.

Донка Михайлова посочи, че има активен диалог с ръководството на „Електрохолд“, но в малките населени места остават доста проблеми.

Оказа се ,че проблеми с честото прекъсване  на тока има и в луковитските села.

Строителната мрежа може да се определи като жив организъм и е нормално да има обмяна на мнения, включително жалби и сигнали, посочи в предаването „Хоризонт до обед“ Петър Костадинов от EVN.

„Колегите полагат усилия и са в контакт с местната власт. Неизбежно е в по-отдалечените, особено планински населени места да има затруднения.  Там се покачва потреблението и оказва влияние на мрежата. Ако решението е изграждане на нов електропровод, ясно е , че няма как да стане веднага“.

Инвестициите се контролират от регулатора, каза още той.

„Ако се замеряме с цифри, няма полза за клиентите. Важно е да има информация и да се споделя. Няма как услугите в едно малко населено място да са на същото ниво като в града“.

Имаме няколко дежурни телефонни номера, посочи той.

Поддържаме близо 70 екипа в готовност, обясни Костадинов. Той отбеляза, че дружеството поддържа контакт с местните институции и с централната власт.

Христо Христов, който е член на Управителния съвет на Електроразпределение – Север отбеляза, че се гарантира сигурността на електрозахранването с помощта на 62 аварийни дежурни екипа.

„Имаме готовност да бъдат формирани и допълнителни. Съществува директна връзка с мениджърския състав на дружеството. Ежегодно се извършва обслужване и инспекция.

На локално ниво си сътрудничим с общините и с „Гражданска защита“. Често се налага колегите да вървят километри пеша. В такива случаи се прави обход за локализиране на аварията. Имаме паднали дървета, които трябва да бъдат отстранени. Транспортират на ръце средствата за това“

Цялото интервю на Спас Крайнин с Христо Христов и Петър Костадинов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени