Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България трябва внимателно да документира и представя всички примери за агресия и език на омразата пред ЕС"

Милен Керемедчиев: Провокациите в Северна Македония няма да бъдат избегнати, търсят се и от двете страни

"Зад тях стои желание за трайно увреждане на двустранните ни отношения"

Милен Керемедчиев
Снимка: БНР - архив

Предстоящите избори в България явно са повод определени партии да се опитат да вдигнат своя рейтинг и популярност, която беше загубена през последните години, използвайки напрежението между страната ни и Северна Македония. Това обясни пред БНР Милен Керемедчиев, който е бивш заместник-министър на външните работи.

„Дори това да бъде постигнато чрез сблъсъци и размирици. Партиите у нас, които се водят родолюбиви и ще организират българите, отиват с определена цел. Тя е допълнително да се развалят отношенията между България и Северна Македония“.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще обсъди днес организацията по отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4-и февруари. В делегацията му ще участва и заместник- главният секретар на МВР,  главен комисар Станимир Станев. В Скопие утре ще бъде и председателят на ДАНС Пламен Тончев. 

Вътрешният министър Демерджиев е на работни срещи в РСМ заради годишнината на Гоце Делчев

Говорим за подготвяне на провокации, посочи той.

„И двете страни го правят. По същия начин се стяга и партията ВМРО-ДПМНЕ в Македония, за да вдигне своя партиен тонус. Очаква се много сериозно напрежение и провокации от двете страни. Министър Демерджиев и директорът на ДАНС са там, защото трябва да се изолират елементи, които биха довели до провокации, но се опасявам, че такива няма да бъдат избегнати“.

ВМРО-ДПМНЕ е проруска партия, посочи още той.

„Тя има тесни контакти с Русия, но и със Сърбия. Зад тези провокации стои желание за трайно увреждане на двустранните ни отношения“.

Не може да отлагаме разговора за имената на българските клубове в Северна Македония, смята още той.

По дипломатически път подходихме най-твърдо, обясни бившият външен заместник-министър.

„Изтеглянето на посланика за консултации е предпоследната мярка. Отзоваването му е последната, но се надявам да не стигнем до нея“.

България трябва внимателно да документира и представя всички примери за агресия и език на омразата пред ЕС, заяви Керемедчиев.

„Техният основен проблем вече е дали отговарят на критериите. Съдия на този двубой е ЕК“.

Станимир Радулов е правнук на Гоце Делчев и не може да си представи, че има сила, която да го спре да посети историческите места, свързани с борбите за освобождението на Македония и опазването на българското самосъзнание.

„Това са ясни сигнали към ЕС. Там разбират какво е език на омразата и престъпления на етническа основа. По всяко време може да отидем да поставим цветя. Важно е да покажем на света, че някои неща не трябва да се забравят. Ние сме един народ в две държави.

Най-после преодоляхме безразличието на българското общество“

Вангел Тодоров пък посочи пред БНР, че от България ще отидат повече от 1000 човека.

„Такива провокации от тяхна страна - да отидат с машини и трактори, за да блокират пътищата...“

Тодоров смята, че сега е моментът България да си поиска тленните останки на Гоце Делчев.

Десетки кюстендилци също се готвят да пътуват в петък до Скопие. Редови член на ВМРО посочи пред БНР, че рядко ходи на тази дата, но сега ще отиде заради провокациите.

„Тази година очаквах провокация. Сега те се подготвят с трактори, камиони, багери и тирове и да затворят магистралата. Готови сме, не се предаваме. Нашата група е от 50 човека от ВМРО. Там хората преди се притесняваха да не останат без работа, а сега се притесняват за живота си. Нещата ескалираха. Знаеш кои ръчкат-Белград и Москва“. 

Доц. Д-р Ангел Джорев, който е историк от Кюстендил, смята, че българската политика се нуждае от ежедневни действия по отношение на Северна Македония.

„България трябва да бъде водещата страна. Това е основният ни капитал като държава, която е в ЕС“. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени