Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 22-30 януари 2023

8
Минчо Петков
Снимка: Иван Тотев

Българският мореплавател Стефан Иванов обяви 6 рекорда, посатвени от него и другите членове на океанската гребна експедиция “Мисията Шакълтън”:


* Първа гребна експедиция от Антарктида;

* Първа гребна експедиция в Южния океан от юг на север;

* Първа гребна експедиция в Шотландско море;

* Най-южна стартова точка на океанска гребна експедиция;

* Най-бърза гребна експедиция в Южния океан;

* Най-бърза полярна гребна експедиция.


Капитанът Фиян Пол от Испания, британецът Джейми Дъглас-Хамилтън, австрийката Лиса Фартхофер, американецът Брайън Краускопф и българинът Стефан Иванов гребаха 407 морски мили със средна скорост 2.85 възела в откритите води на Южния океан. Плаването им продължи от 11 до 17 януари - време, в което те изминаха разстоянието от остров Кинг Джордж до остров Лори, Антарктида на борда на океанската гребна лодка “Мисис Чипи”. След това съотборниците на Стефан бяха евакуирани от остров Лoри към Ушуайа на борда на аржентински военен кораб заради влошаване на здравословното състояние на трима от тях - морска болест, придружена от измръзвания. Шестият член на екипажа беше евакуиран заради морска болест още на третия ден от експедицията. Тя е съпроводена от петиция за обявяването на най-големите океански защитени зони в света - над 4 милиона квадратни километра около Антарктида. От експедицията съобщават, че всеки, който желае, може да даде своя глас за опазване на морската екосиситема в Южния ледовит океан. Линк към петицията: www.change.org/SouthernOcean

Стефан Иванов

През почивните дни бяха излъчени първите шампиони на България за 2023 г. в ски-алпинизма. В събота се проведе традиционният Витоша зимен фест, чиято програма включваше алпийски ски, ски-алпинизъм, ски-бягане, спускане с колела и шейни. В рамките на фестивала се проведе отложеното от декември Държавно първенство в дисциплината “скоростно изкачване”. Всички медали бяха спечелени от клуб “АлПиринСки". Победител при мъжете за пореден път стана Никола Калистрин, който премина трасето от 2,2 км с 490 м денивелация за 22:58 минути. На второ и трето място се класираха Иван Геров (27:28) и Виктор Стефанов (32:45). При жените победи Екатерина Осичкина, с време 28:18 мин. След нея се наредиха Ивона Михайлова (34:14 мин.) и Михаела Георгиева (34:15 мин.).


Никола Калистрин

В неделя се проведе състезанието в спринта. Първо и второ място при жените и мъжете повториха класирането от събота - шампиони са Екатерина Осичкина и Никола Калистрин, на второ място - Ивона Михайлова и Иван Геров, а на трето място при мъжете се нареди Петър Иванов от клуб “Вертикален свят", София.

Победителите при мъжете

Снимка: Росен Босев


На 29 януари се проведе състезание по Dry tooling в залата по катерене на НСА. Организатор беше спортната академия и едноименният клуб по катерене. При мъжете очаквано победи дългогодишният състезател Минчо Петков, а на второ и трето място се класираха, съответно, Александър Шакрачки и Косьо Локмаджиев. При жените най-добре се справи Геновева Михайлова, а нейни подгласнички станаха Яна Николова и Марина Суханова.


Драй тулинг

Полякът Адам Биелицки и германецът Феликс Берг се завръщат към дългогодишния си голям проект в Хималаите - нов маршрут по северозападната стена на Анапурна. През 2017 г. те направиха опит с Рик Алън, след това не успяха и през 2019 г., а идната пролет ще направят нов опит, заедно с Мариуш Хатала. Тримата искат да завършат маршрута, започнат преди шест години, като спазват принципите си - в лек стил, без допълнителен кислород и без помощта на шерпи.

Facing K2
 

Идната седмица в София ще се проведе 17-ото издание на фестивала за екстремни спортове и приключения “Дни на предизвикателствата”. Сред гостите, които ще излязат на сцената, е екстремният скиор и планински водач от Шамони Гийом Пиерел. Французинът ще представи филм за премиерното си спускане със ски от осемхилядника Гашeрбрум II и ще разкаже за последния си проект от миналата есен - ски спускане по емблематичната Северна стена на връх Гранд Жорас. 

Гост на фестивала ще бъде още един гид от Франция - Тиери Рено. През 80-те и 90-те години на миналия век той прави нови маршрути, преминава свободно дълги класически турове, а сред постиженията му са рекорд за скоростно преминаване на линията “Носът” на Ел Капитен, скоростни преминавания по Пти Дрю, първи свободни преминавания по Мон Блан, онсайт на категория на трудност 8а в скалното катерене. Изкатерва свободно проутия маршрут “Digital Crack” 8a, намиращ се на иглата Арет де Космик (Arete des Cosmiques) в района на Монблан, най-високо разположеното 8а в Европа (3800 м надморска височина).

Тиери Рено

Сред българските гости са бегачът (и катерач) Петър Иванов и велосипедистът Цветан Иванов, които изкачиха за по-малко от 24 часа върховете-първенци на 4 български планини. Катерачите Виктор Варошкин и Емилиян Колевски ще разкажат за линията "Arête Cosmiques" 8a в масива на Монблан, която преминаха миналата есен, и за премиерното си икачване по намиращата се в района скална кула Gendarme des Cosmiques, част от Aiguille du Midi.


11 филма ще бъдат показани в рамките на фестивала - те са заснети в Алпите, Хималаите, Андите, Йелоустоун и България. В програмата има и практическа сесия на Академията първа помощ. Подробности - на сайта на фестивала и в социалните мрежи. “Дни на предизвикателствата” ще се проведе в столичното кино “Люмиер” на 1 и 2 февруари. 

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени