Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър отпуска безвъзмездна помощ от 120 евро за домашен високоскоростен интернет

Снимка: БГНЕС

Правителството на Кипър отпуска безвъзмездна помощ от 120 евро на желаещите да включат високоскоростен интернет в дома си. Обявената нова програма "финансиране за свързаност" е на обща стойност 10 млн. евро, осигурени чрез националния план за възстановяване и устойчивост.

Еднократната сума покрива разходите за настройка и част от месечните абонаментни такси за една година за връзка с широколентови услуги със скорост от най-малко 200 мегабита в секунда (Mbps).

От субсидията могат да се възползват всички потребители, които за първи път инсталират интернет в дома си или искат да ускорят съществуващата си връзка.

Няма изисквания за доход или други критерии за приоритет на кандидатите, поясниха от правителствената пресслужба.

При необходимост определеният бюджет от 10 млн. евро ще бъде увеличен с 2 млн. евро.

Целта на новата програма е чрез финансова помощ да се насърчи търсенето на високоскоростен интернет и да се даде възможност на всички граждани да имат бърза връзка, като същевременно се стимулират телекомуникационните компании да инвестират в развитието на такива мрежи.

Досега доставчиците са обхванали с оптични кабели над 60% от територията на страната, целта е да се постигне 100% покритие през тази година, заяви заместник-министърът по дигиталната политика Кириакос Кокинос.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна