Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският външен министър: Имаме конструктивен диалог с България за Шенген

Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България трябва да продължи стъпките за достъп до Шенген, както в отношенията с Австрия, така и в тези с Нидерландия, заяви в кулоарите на парламента румънският външен министър Богдан Ауреску. 

„Нидерландия, както знаете, е против България и има редица условия, които трябва да бъдат изпълнени от България”, подчерта дипломат номер едно на Румъния. 

По думите му има конструктивен диалог между Букурещ и София по темата Шенген и предстоят разговори на ниво външни министри. Отделно от това Румъния продължава дискусиите за намиране на подкрепа за присъединяване към пространството без граници. 

„Разговарях с над две трети от моите колеги от държавите, които са едновременно членки на Европейския съюз и на Шенген. Става дума за 23 държави, които гласуват в Съвета по правосъдие и вътрешни работи. На практика получихме уверение за подкрепа от около 15 министри на външните работи и европейските въпроси от тези държави”, съобщи министърът.

Попитан как ще коментира резултатите от изборите в Австрия, Ауреску отговори: „Мисля, че лесно може да се направи заключение относно въздействието или липсата на въздействие от използването на темата за Шенген в Австрия, в тази кампания или в този изборен контекст”. (БТА)
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна