Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата с призив към партиите да спазват демократичните принципи и разделението на властите

"Нужен е експертен, а не политически дебат за правна реформа", отбелязват в позиция от ръководството на Прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Ръководството на Прокуратурата призова представителите на политически партии да спазват демократичните принципи и разделението на властите и предупреди, че обратно би довело до задълбочаване на съществуващите достатъчно сериозни проблеми, пред които е изправена страната. 

"Считаме, че в предизборна ситуация с оглед трайната политическа и дори конституционна криза – изтеклите мандати на Съдебния инспекторат, на Висшия съдебен съвет и множество регулаторни органи създават риск от дестабилизация и на съдебната власт, което не би било в интерес на българските граждани, а ще е в полза само на престъпността", предупреждават от държавното обвинение.

От екипа на Иван Гешев декларират, че нямат притеснения от въвеждането на механизма за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

"Нужен е експертен, а не политически дебат за правна реформа", се казва още в позицията на ръководството на Прокуратурата.

"Ръководството на Прокуратурата няма притеснения от въвеждането на механизма за реализирането на наказателна отговорност на обвинител номер едно и неговите заместници", пишат от екипа на Иван Гешев с уточнението, че това, съобразно Конституцията и законите, е напълно възможно и сега. 

Без да посочват кои точно законодателни инициативи визират, от държавното обвинение изразяват опасенията си, че едно извънредно законодателство би нарушило принципите на върховенството на закона и правовата държава.


"Притеснителни са опитите за замяна на принципа на законосъобразност с принципа на политическа целесъобразност, характерен за антидемократични режими, каквито виждаме близо до нас. Фактът, че различни политически партии отправят недопустими атаки срещу съдебната власт, показва, че институциите в независимата съдебна система, и в частност прокуратурата, изпълняват своите задължения, които са в интерес на гражданите", пише в позицията, разпространена "във връзка с политически изявления от представители на политически партии и ръководства на парламентарни групи". 


В нея се посочва, че системното уронване на престижа на съдебната власт с предизборни и тясно партийни цели води само и единствено до институционален и държавен разпад, а заради изтеклите мандати на Съдебния инспекторат, Висшия съдебен съвет и на редица регулаторни органи, е налице конституционна криза, което крие и риск от дестабилизация на съдебната власт. 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна