Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България бе първата страна в ЕС, която поиска отваряне на кризисния резерв по време на заседанието на Съвета на министрите през септември

ЕК обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв – това съобщават от Министерството на земеделието, като се позовават на казаното от еврокомисар Януш Войчеховски по време на провеждащия се днес Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

Отварянето на резерва се обсъжда заради настояването на няколко държави, включително и България,  Европейската комисия да предприеме конкретни действия в помощ на европейските производители, които търпят загуби заради войната в Украйна.

Земеделците в тези държави са затруднени заради вноса на украински земеделски продукти на пазара в Европейския съюз. Според българската позиция създаването на временни складове за украинско зърно, което е само транзитно, както и нови транспортни коридори, включително железопътни, ще намалят натиска от увеличаващия се внос от Украйна. 

"България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб. Това обаче не следва да поставя под риск конкурентоспособността на българските и други европейски земеделски производители", е заявил заместник-министърът на земеделието Георги Събев в своето изказване.

По отношение на състоянието на селскостопанските пазари в резултат на усложнената външнополитическа обстановка в Черноморския регион българският заместник-министър Събев е посочил, че у нас смущения се наблюдават при пазара на зърно, в т. ч. маслодаен слънчоглед.

България бе първата страна в Европейския съюз, която поиска отваряне на кризисния резерв по време на заседанието на Съвета на министрите през септември. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени