Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Да поставим въпроса за ангажиментите на РСМ като член на НАТО и съюзник на България

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова

"Политическото заявление, че няма да бъде допуснат никакъв инцидент по време на честването на Гоце Делчев в Северна Македония, подплатено с пресконференция и с обещанията на македонския вътрешен министър Оливер Спасовски, че този път виновниците са задържани и ще бъдат съдени, не бива да се приема като някаква промяна в политиката на Скопие. Трябва да видим, че този процес е необратим и с ясно зададени контроли и с ясно формулирани цели. Както и че това ще бъде променено от всички партии в РСМ".

Коментара направи пред БНР Димитър Гърдев, експерт по европейски политики на сигурност.

По думите му правителството носи отговорност за цялостната обстановка в една държава:

"Често говоренето и заявленията имат партиен нюанс. Не може отношенията между две държави да се градят на вътрешнополитическия процес в една от тях". 

Димитър Гърдев подчерта, че политиците в РСМ трябва вече да са узрели, че са поставени в една нова ситуация - одобрената преговорна рамка, която е с предварителни условия:

"Скопие не е започнало преговори с ЕС и няма да ги започне докато не изпълнят предварителното условие за промяната в Конституцията им и приемането на македонските българи като държавотворен народ". 

Според експерта много и от високопоставените политици в РСМ не са наясно с процеса на евроинтеграция и смятат, че този процес може да търпи някакви изключения за тях:  

"Илюзорно е усещането им, че имат много време и могат да забавят процеса на интеграция с ЕС. ... В македонското общество се наблюдава много интересен процес и той е свързан с опасенията на албанското малцинство там, че тези дрязги и антибългаризмът ще забавят интеграцията на страната. Само преди две седмици македонските албански партии бяха в Албания и заявиха, че те подкрепят вписването в Конституцията на РСМ на македонските българи като държавотворен народ". 

Димитър Гърдев посочи, че политиците в Скопие не си дават ясна сметка, че с одобряването на преговорната рамка двете държави - Албания и Северна Македония - вече вървят самостоятелно по европейския път и Албания много сериозно може да изпревари РСМ:

"Как ще обяснят на македонското общество, че заради едни остатъци от титовски постулати и комунистически доктрини ще се забави интеграцията на страната им в ЕС". 

РСМ стана член на НАТО само благодарение на България, категорично изтъкна експертът по европейски политики на сигурност и добави:

"Ескалацията между две натовски държави вреди на политиката на съюза и на стабилността в региона. България трябва ясно да постави въпроса за ангажиментите, които има Скопие като член на НАТО и съюзник на България, защото тази ескалация е абсолютно недопустима. ... В РСМ трябва да си дават сметка, че желанието им за членство в съюзите са обвързани и със задължителни ангажименти, те са напълно основателни да искаме обяснение". 

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Гърдев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени