Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Йерун Ленарс за писмото на Фон дер Лайен, че българо-турската граница е приоритет за ЕС

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не е честно от страна на Фон дер Лайен да казва, че укрепването на българо-турската граница е приоритет за ЕС и да не поема отговорност за това" - така отговори евродепутатът от Европейската народна партия Йерун Ленарс на въпрос за евентуалното изграждане на стена там. 
В писмото на председателката на Комисията до европейските лидери от миналата седмица се казва, че българо-турската граница трябва да бъде приоритет в укрепването на ключовите външни граници на ЕС. Ден по-късно от Комисията повториха позицията си, че Брюксел "не финансира изграждането на стандартна инфраструктура по границите си, която да държи хора отвън".  Евродепутатът Ленарс коментира това така:
"Мисля, че не е честно от страна на председателката на Комисията фон дер Лайен да казва, че защитата на външните граници между България и Турция е приоритет за ЕС, но никой от Общността да не иска да поема отговорност за нейната защита. И в контекста на солидарността също е несправедливо да оставим България да защитава границата сама при положение, че тя е на целия ЕС".

"Очаквам Комисията и лично Фон дер Лайен, ако смята наистина, че защитата на външните граници е приоритет, да го покаже. И е задължение на целия ЕС да помогне на тези страни да го направят", каза още Ленарс. Запитан от "Хоризонт" дали в качеството си на холандски евродепутат обвързва изграждането на тази стена със сваляне на ветото на Нидерландия за присъединяването на България към Шенген, той отговори отрицателно:

"Смятам, че може би за Австрия това е по-важно, отколкото за Нидерландия. Ние в Европейската народна партия, както ясно е споменато в документите ни, подкрепяме присъединяването на България и Румъния към Шенген. И не трябва да злоупотребяваме с, така да се каже, други елементи, за да блокираме приемането им". 

Йерун Ленарс

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени