Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eдин от ранените е в критично състояние, съобщи полицията

Трима ранени при нападение с нож край централата на ЕС в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима души бяха ранени, един от които тежко, при нападение с нож на метростанция в Брюксел, която е близо до европейските институции - Европейската комисия и Съветът на ЕС. Заподозреният за нападението, на около 30 години, е задържан от жп полицията.

Нападението бе извършено на метростанция "Шуман", а сътрудничеството на няколко полицейски служби позволи и бързото арестуване на нападателя, заяви в Туитър кметът на града Филип Клоз.

Първоначално се съобщаваше само за един ранен. 

Нападението е извършено в час пик около 18:00 часа. Според информация на полицията един от ранените е в "критично състояние" с опасност за живота.

Свидетели твърдят, че нападателят е бил превъзбуден. Станцията е била евакуирана, прекъснато е било движението на метрото, но са били пуснати заместващи автобуси. На място продължава работа полицията.

Засега мотивите на нападателя остават неизвестни. 

Според прокуратурата първите признаци не показват, че става дума за терористична атака. Заподозреният не е познат на разузнавателните служби като екстремист, но пък има досие за други деяния. 

Според запознат източник задържаният за атаката е бил известен на властите заради "психиатрични проблеми".

Спирка "Шуман" се намира точно пред сградите на Европейската комисия, на Съвета на ЕС и на Европейския съвет. През 2016 г. на съседната спирка "Малбек" бе извършен единият от двата атентата в белгийската столица.

Ръководителят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел, бивш премиер на Белгия, благодари на полицията в туит и каза, че мислите му са с жертвите.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна