Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър: Европейските страни да прилагат единен подход на строги санкции срещу трафикантите на мигранти

Снимка: архив БНР

Кипър е предложил на европейските страни да прилагат единен подход на строги санкции срещу трафикантите на мигранти, което ще изпрати силно предупреждение към нарушителите, съобщи днес вътрешният министър Никос Нурис. Средиземноморската страна е с най-голям брой търсещи убежище в ЕС спрямо населението си, като през последните 5 години е получила над 63 000 молби, каза той.

Мигрантският поток в Кипър достигна 21 000 души през миналата година, а общо търсещите убежище и получилите вече статут на закрила представляват 6% от населението му, посочи вътрешният министър Никос Нурис в отчета си за работата на министерството през завършващия мандат на правителството.

Никозия настоява за единна политика в целия ЕС за управление на миграционните процеси, но напредъкът в дискусията за новия Европейски пакт за убежището и имиграцията се развива "много бавно", заяви Нурис.

Причината според него е "значителната пречка по отношение на солидарността между страните-членки".

България е сред държавите, които участват в изпълняваната от миналата година в Кипър пилотна програма на ЕС за доброволно приемане на малък брой търсещи убежище от острова.

Процедурите за преместването им са в ход, каза министърът.

Половината от европейските страни са отговорили положително на кипърското предложение за уеднаквяване на санкциите срещу трафикантите на мигранти като мярка за намаляване на незаконните пристигания, обяви Никос Нурис. Законодателството в Кипър предвижда за тях до 12 години затвор.

"Основната причина за мигрантския проблем в Кипър е добре известна и се нарича Турция“, отбеляза още вътрешният министър. 95% от незаконните мигранти в републиката влизат през "зелената линия", разделяща острова, като пристигат в северната му част с полети или лодки от Турция, насърчавани и подпомагани от нея. 

Никозия настоява Анкара да спре използването на мигрантите като инструмент за политически и икономически натиск върху страната. През последната година бяха положени много усилия от най-високо ниво в Брюксел за решаване на този въпрос, но няма отговор от турското правителство, коментира вътрешният министър Никос Нурис.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна