Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон формулира 3 критерия по въпроса "изтребители за Украйна"

Холандският премиер Марк Рюте (вдясно) и френският президент Еманюел Макрон позират за фоторепортерите в ресторант в Хага, Холандия, 30 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в Хага, че не изключва по принцип нищо в отговор на въпрос дали Франция би изпратила изтребители на Украйна, ако Киев поиска това. Запитан дали би предоставил френски "Мираж 2000" на Украйна, Макрон предпазливо отвърна, че "нищо не е забранено по принцип". Но после изброи и критериите на Париж в тази насока, предаде АФП.

"По подразбиране нищо не е изключено", каза Макрон и допълни, че засега украинците не са отправили подобно искане. Ако те го направят все пак, то критериите ще са три -  искането да е формулирано от Украйна, тези доставки да не водят до ескалация на конфликта и да не бъдат от естество за поразяване на руска територия, а да помогнат на усилията на Украйна да оказва съпротива срещу Русия и освен това да не бъдат отслабени способностите на френската армия.

Макрон допълни, че в светлината на тези три критерия страната продължава да разглежда случай по случай доставките на предоставяното военно оборудване. Същите критерии Париж поставя и относно евентуално изпращане на танкове "Льоклер".

Макрон съобщи още, че утре в Париж на посещение ще бъде украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той ще разговаря със колегата си Себастиан Льокорню.

Нидерландският премиер Рюте пък заяви, че "няма табу, но ако изтребители бъдат доставени на Киев, това би било голяма стъпка".

Нидерландия също на този етап не е получила искане от Киев в тази насока, поясни Рюте и каза, че одобрява критериите, изброени от Макрон относно подобни доставки.

Изявленията бяха направени след среща на двамата лидери, състояла се в ресторант в Хага. Според нидерландско издание telegraaf.nl Макрон и Рюте се посетили и индонезийски ресторант в града.

Двамата лидери са обсъждали и как да действа ЕС спрямо американския Закон за намаляване на инфлацията, отбелязва Ройтерс.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна