Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиква се извънредна сесия на Общинския съвет в Дупница заради съдбата на ВиК

Община Дупница
Снимка: Община Дупница

Свиква се извънредна сесия на Общинския съвет в Дупница по съдбата на местното ВиК, което на практика е във фалит, обяви председателят на минипарламента Костадин Костадинов. Задълженията на дружеството са вече над 2 милиона лева, от приходите не може да изплатят заплатите на около 90-те души работници, екипите по поддръжката и администрацията.

На сесията, която ще се насрочи за средата на февруари, трябва да се решат няколко от неотложните проблеми по статута и състоянието на дружеството. От три години Общината е внесла искане ВиК-Дупница да напусне регионалния оператор "Кюстендилска вода"  заради почти нулеви субсидии и неприеман бизнес план пред КЕВР. В резултат цената на водата от 12 години е 1,37 лв. за куб. метър, постъпленията в касата са недостатъчни и за Нова година Общината отпуснала субсидия, за да се дадат заплати в дружеството.

Трябва да се осигурят средства за закупуване на трагично износената физически  и морално техника, с която се работи по отстраняването на ежедневните аварии - на практика градът и 16-те села остават без услугата ВиК. Има идея да се прибегне до банков заем от 1 мил. лева, по който гарант да стане Общината,  местната управа може и да внесе искане в МРРБ задълженията от около 2 млн. лева на ВиК да се поемат от министерството, както и други варианти.

"ВиК-Дупница" е в кома, обобщи на последното заседание на ОбС кметът на града инж. Методи Чимев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна