Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската кинопанорама „Истории от планината“ показва филми с награди от световни фестивали

7
Кадър от филма на Ерве Бармас
Снимка: Storie dalla Montagna



На 6 февруари в София започва традиционната кинопанорама на италианското планинарско кино „Истории от планината“. В 4 поредни вечери зрителите ще могат да видят в Дома на киното 11 италиански филма, които са с награди от световни кинофестивали.


Кадър от филма "На чисто – битие сред природата"


Лентите са между игралното и документалното кино и са снимани на едни от най-труднодостъпните места по света, разказва Натали Петрова, директор на Банско филм фест. Италианската кинопанорама е част от целогодишната програма на Международния фестивал на планинарското кино и се осъществява съвместно с Италианския културен институт в София.


Зрителите ще видят легендарни имена от сферата на алпинизма (по-голямата част от които са били гости на Банско филм фест) и техните завладяващи приключения - Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Нивес Мерои, Ерве Бармас и др. Личности, които пишат история в Хималаите, Алпите, Доломитите, Гренландия и Патагония. 


Кадър от филма за Крис Бонингтън


Отново ще бъде прожектиран и филмът “Италиански маршрути - планини без граници”, който разказва за съвместния проект между прочутия италиански клуб “Паяците от Леко” и български катерачи за нов обект край Лакатник, разработен със съдействието на Италианския културен институт в София.


Кадри от филма на Микеле Каминати "“Италиански маршрути - планини без граници”


Акценти във филмовата програма са последният (до момента) филм на Евре Бармас - алпинист от по-новото поколение, за когото великият Меснер казва, че е от хората, връщащи надеждата за поизгубените ценности, завладяващият разказ за първото изкачване на Матерхорн, биографичен филм за легендата Валтер Бонати, както и документален филм на Р. Меснер за експедиция до Ама Даблам, Свещената планина.

Програмата на италианската кинопанорама е на сайтовете на Банско филм фест, на Италианския културен институт в София и на Дома на киното.


Кадър от филма на Меснер за Ама Даблам


Подробности можете да чуете в звуковия файл.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия