Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП е започнала проверки на физически лица, свързани с казуса NEXO

Заседание на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверки на физически лица, свързани с казуса "Нексо" (NEXO), обяви директорът на агенцията Борис Михайлов във временната комисия в парламента. Проверките са започнали по искане на прокуратурата.

До момента българската компания, която управлява Nexo, е платила всичките си задължения към Националната агенция за приходите, обяви още Борис Михайлов и представи какви са новите проверки по случая:

"Множество физически лица, без едно, което е починало, които са ни дадени всичките за проверка от главния прокурор. Такива проверки се правят в продължение на месеци".

Сметната палата е предоставила на НАП информация за даренията, направени от тези физически лица, потвърди Михайлов.

От своя страна председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов обясни, че не е в правомощията на небанковия регулатор да извършва проверки:

"Криптовалутите, за разлика от валутите, нямат характер на финансов инструмент. Те не са признати в Европа и в България като такъв. Поради тази причина не подлежат на регулация от Комисията за финансов надзор".

Временната комисия ще излезе с препоръки към следващото Народно събрание да продължи работата по казуса.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна