Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент Владимир Путин въведе

Безсрочен режим на повишена терористична заплаха в граничещите с Украйна райони на Русия

Главният прокурор на Русия Игор Краснов (вдясно) на среща с президента Владимир Путин в Кремъл, Москва, Русия, 31 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският държавен глава Владимир Путин въведе безсрочен режим на повишена терористична заплаха в граничещите с Украйна райони на Русия. Съответният указ на президента е в сила от днес.

Режимът на повишена терористични заплаха беше въведен за първи път през пролетта на миналата година и оттогава се подновяваше на всеки 15 дни. От днес мярката е безсрочна. Тя обхваща граничещите с Украйна Белгородска, Курска и Брянска област, част от Воронежка област, Севастопол и отделни райони на полуостров Крим и Краснодарския край. В съответствие с президентския указ ще бъдат засилени проверките на автомобилите, които се придвижват между изброените региони.

Освен това президентът подписа разпореждане, което задължава министерствата на външните работи и на отбраната да сключат с Беларус споразумение за създаването на съвместни учебно-бойни центрове за подготовка на военни. 

Същевременно Владимир Путин се срещна с генералния прокурор на Русия Игор Краснов, който му докладва, че по домовете им са били върнати 9000 незаконно мобилизирани руски граждани. Здравословното състояние на някои не е предполагало изпращането им на фронта. Краснов увери, че повечето проблеми, свързани с оборудването на мобилизираните, са били решени. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна