Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни парламентарни избори в Словакия на 30 септември

Министър-председателят на Словакия Едуард Хегер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Словакия утвърди решението за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 30 септември, след като дясноцентристкото правителство на Едуард Хегер загуби вота на недоверие през декември и партиите не можаха да формират ново управляващо мнозинство. 

Деветдесет и двама депутати в 150-местния Национален съвет (с двама повече от необходимото), гласуваха в подкрепа на решението. То бе взето седмица след като законодателите внесоха поправка в конституцията, която направи възможно свикването на предсрочни избори.

Миналата седмица словашките политици одобриха поправка в конституцията, по силата на която парламентът може да вземе решение за скъсяване на мандата си - в случая с около пет месеца. До вота на 30 септември кабинетът на Хегер ще продължи да управлява Словакия като служебно правителство.  

На проведеният по-рано тази година конституционен референдум не беше достигнат необходимият праг на активност на избирателите. След това поправките в конституцията на Словакия, които да дават възможност да провеждане на предсрочни избори, бяха приети от парламента. 

Според промяната в конституцията правителството ще може да съкрати 4-годишния си мандат, ако 90 от 150-те членове на парламента подкрепят подобно решение.

Правителството на премиера Едуард Хегер загуби вота на недоверие през декември, след като негов бивш коалиционен партньор се присъедини към опозицията, според която управляващите не са направили достатъчно, за да помогнат на гражданите да се справят с повишаващите се разходи.

Според актуалните проучвания на общественото мнение, опозицията, в това число и лявоцентристката партия "СМЕР – Социална демокрация", ръководена от бившия премиер Роберт Фицо, има преднина над настоящите десноцентристки формации в правителството.

Фицо е критично настроен към доставките на оръжие за съседна Украйна, а в случай че вземе властта, това ще доведе до промяна на позицията на Словакия, която е членка на НАТО, по отношение на нейната ангажираност във военния конфликт, посочва Ройтерс.



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!