Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Николай Недев:

Възможно ли е ранно диагностициране на рака на белия дроб?

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт от онкологични заболявания в световен мащаб. В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Младост" стартира Програма за ранно диагностициране на рак на белия дроб.

Целта на профилактична програма е ранно диагностициране и по-ранно започване на лечение, което от своя страна да доведе до удължаване на преживяемостта и качеството на живот сред рисковите групи.

Единственият подходящ метод за ранно диагностициране на рака на белия дроб е компютърната томография, към която трябва да има разработен специализиран нискодозов клиничен протокол.

"Лечението и превенцията са два изключително важни аспекта на това какво правим с пациентите с рак, но това са две абсолютно различни неща. За да има лечение, трябва да има заболяване. А скринингът се прави не на хора със заболяване, а на хора, които са здрави или поне изглеждат здрави“, посочва д-р Николай Недев, началник Отделение по лъчелечение и радиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Младост".

"Ракът на белия дроб, който е изключително агресивно заболяване, е лечим в началните си стадии. Проблемът е, че той не причинява никакви симптоми, трябва да изберем една голяма група пациенти, които да изследваме, с надеждата да намерим тези, които имат ранно заболяване“, казва д-р Недев.

Нискодозовата компютърна томография е подходяща за пациенти, които имат повече от 40 пакет/години история на пушене. Ако се изпушва един пакет на ден цигари в рамките на една година, ви дава една пакет/година. Ако пушите два пакета на ден, тогава за една година успявате да съберете две пакет/години. Или ако са пушили по две кутии, тогава са необходими 15 години, за да се развие рак на белия дроб.

"Модерната терапия включва два или три начина на лечение за един и същи вид рак. Малко са терапиите, които могат да го излекуват сами по себе, освен ако не е много ранен стадий“, посочва д-р Недев.

Ракът на простата

Според специалиста по радиационна онкология ракът на простата е широкоспектърно заболяване. Необходимо е да се диференцират пациентите, в които този рак ще бъде истински агресивен и потенциално може да вземе живота на пациента. В България не се оценява достатъчно истински рискът от рак на простатата.

"По един начин той изглежда при 60-годишен мъж, който все още е активен във всяко едно отношение. И по съвършено друг начин изглежда в един 81-годишен мъж“, допълва д-р Недев.

През последните години образното водене на лъчетерапията, повишаването на дозата, с цел да получим по-добри крайни резултати по отношение на контролиране на тумора, нещата доста напреднаха. В България има няколко отделения, които могат за предоставят истински модерна лъчетерапия като перкутанно лечение.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.