Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите почетоха паметта на жертвите на комунизма

Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи направиха декларации по повод днешния първи февруари, ден за почит на жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Паметта им бе почетена и с минута мълчание в пленарната зала. Депутатите от БСП не присъстваха в залата. 

Днес се навършват 75 години от един от най-кървавите дни на този период от историята ни. Този ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим е определен като такъв с решение от 19 януари 2011 година по времето на кабинета "Борисов" по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

Преди пленарното заседание членове и депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС почетоха жертвите на комунизма и положиха венци и цветя пред мемориала в парка до Националния дворец на културата в столицата. Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че всяка година поднасят цветя в памет на всички онези, които по време на комунистическия режим са били класифицирани като неудобни, като хора търсещи свобода, демокрация и това е била тяхната вина:

"Трябва да пазим паметта на тези хора, да си даваме сметка, че навсякъде по света в момента има хора, които продължават да живеят врежими, които ограничават свободата, които по същия начин, мракобесно и брутално погазват човешки права". 

На церемония пред параклиса "Всички български мъченици" председателят на парламента Вежди Рашидов заяви, че днес децата на комунистическата номенклатура управляват страната:

"С блока ще си припомняме, че на 1 февруари 1945 г. Народният съд масово произнася смъртни присъди над много граждани, сред които и народни представители. Извършва се чудовищно престъпление - посегателство срещу парламентаризма, плурализма, правата на човека и свободата. Нека никога историята не позволява да се дават невинни жертви. Но трябва и да покажем, че сме извлекли поука от миналото".


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени