Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли формула за щастието и личното усещане за блаженство

Анна Стоянова: Няма формула за щастието

Как да живеем и с щастието, и със страданието - отговорите от Институт за терапия и експресивни изкуства

2
Анна Стоянова
Снимка: Мая Данчева

Архитект на щастието - така нарича себе си Анна Стоянова. Тя е един от преподавателите в проект "Щастие" на Институт за терапия и експресивни изкуства.

Щастието е емоционално възприятие на живота, което носи радост, приятна възбуда, блаженство. Щастието има много общо с усмивката, със смеха, със здравето дори. Именно по тях разпознаваме щастието. Смята се, че щастието осмисля живота ни. Дори Фройд е казал, че с времето подтискаме негативните спомени и в съзнанието ни остават само хубавите. Ако стъпим на тези негови изводи, излиза че цялото ни същество е настроено на щастие.

Философски, дискусиятта за щастието има корени още в Античността. Аристотел нарича това състояние на духа най-висше благо.

А, днес като че ли измерваме щастието с материалните блага, които притежаваме. Стандарта на живот се превръща в мерило и общоприета норма на щастие. Така де, когато човек има всичко, как да не е щастлив. Само, че в конкурентния свят, в който времето не достига се научаваме да подтискаме емоциите и това води до неудовлетвореност.

"Студът също може да се съизмерва с щастието. Аз живея на село, там всичко е бяло и красиво, това е също е част от сезоните и богатството на живота...
Съветвам хората да не гледат много новини. Там има много негагивни емоции и ситуации, а хората от първобитнообщинния строй са настроени да гледат повече към негативното, то задържа повече вниманието им, негативното ни привлича повече, защото искаме да се предпазим от опасности. Това е още от първобитния мозък, който не сме развили чак толкова много.
Затова все пак съветвам хората да не гледат новини, защото те влияят на нашето настроение и то не положително", каза в "Нощен Хоризонт" Анна Стоянова.
Анна Стоянова
По думите й, една от пречките за човек да бъде щастлив е, ако се чувстваме виновни, че някъде другаде хората страдат. Така както в момента в Украйна има война, когато има толкова бедни хора...само че това как ще помогне на тези хора, не е много ясно...
Само че, вината не е хубавото чувство, което да развиваме в себе си. Само ако ние се зареждаме със смислените неща, които ни радват и ни удовлетворяват, само тогава можем да бъдем ресурс за другите.

"Няма форумула за щастие. Щастието е най-вече лична отговорност - избор, провокация да погледнем към онези неща, които правят живота ни смислен, богат и пълноценен. Смислени неща, които правим за себе си и за другите.

Понякога получаваме щастие от постиженията си. Щастието е и в нашата нагласа към живота и как посрещаме всичко, което идва към нас. Защото в живота има и много негативни неща - и това е пъстротата на живота.

Ошо казва: "Живота трябва да се живее в неговата цялостност. Ще има моменти на щастие и моменти на страдание. И те трябва да бъдат живени. Не можеш да избираш. За да не се наруши ритъмът на живота, защото без ритъм -  животът няма да съществува...", разаказа още Анна Стоянова пред БНР.


В Института за терапия и ескпресивни изкуства вярват, че щастието се учи. С изграждане на навици за щастие. С творчество и осъзнаване на това, че щастието зависи от самия човек.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия