Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строят еврейски образователен комплекс в столичния район “Възраждане“

Снимка: СО - район "Възраждане"

Проектът за образователен комплекс, който предстои да се изгради в партньорство между Столичната община, район „Възраждане“ и Организация на евреите в България "Шалом", е готов и беше представен. Ще бъдат построени детска градина, училище и културен център, на терен от 8 дка, между бул. „Димитър Петков“, ул. „Безименна“ и ул. „Цар Симеон“, на т. нар. Цветна борса.

Архитектурата и дизайнът са вдъхновени от сефарадските традиции, чийто образец е Централната софийска синагога.

Тази година се навършват 80 години от спасяването на българските евреи, каза пред Радио София Юлия Дандолова - изпълнителен директор на организацията ОЕБ "Шалом".

„За нашата организация, район „Възраждане“ е старият еврейски квартал, т.нар. „Ючбунар“, в който е имало 4 еврейски училища. В този квартал е била основната част от еврейския живот на организацията преди войната. Това са местата, по които са живели нашите баби и дядовци. Ние сме изключително щастливи, че можем именно в район „Възраждане“ да реализираме този проект. Образованието е много застъпено в нашия бит и култура. Съвсем скоро се надяваме да започнем строителни дейности“, добави Юлия Дандолова.

Образователният комплекс е първото еврейско училище, което ще бъде построено в България след 1959 година, когато са закрити съществуващите еврейски училища.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!