Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разговорът:

Маестра Любомира Александрова: С его или без – красотата и талантът се виждат

Удивително и респектиращо е, че Смесеният хора на БНР стана на 70 години

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР
Снимка: Ани Петрова

"Добре е да загърбваме егото и да вървим по пътя си, каквито сме. С его или без – красотата и талантът се виждат" – Така мисли маестра Любомира Александрова.

За хорово изкуство с днешна дата – за имената, юбилеите, сцената, смисъла и признанието на таланта – "Разговорът" е с диригента на Смесения хор на БНР Любомира Александрова.

"Хоровото изкуство е изкуство на обединението. Ако хората помежду си не са мислещи в една посока, не преглътнат личното си его, не може да съществува това изкуство. Много условия са необходими. На първо място, финансови и битови условия, за да съществуват такива състави. На второ място – талантливи певци. Що се касае до самодейното изкуство, там е по-специфично, то трябва да бъде подпомагано с изяви, каквито имаше много в минало време, когато имаше безкрайно много детски хорове. А това е всъщност истината за съществуването на хоровото изкуство. От там се започва. Когато у децата се възпита това чисто отношение към музиката, тази необходима за това изкуство самодисциплина, да се научат децата на професионална и човешка дисциплина, на етика и добри взаимоотношения. В един детски хор това се възпитава и се отразява на целия живот, защото има подставени такива взаимоотношения, които се градят на обща цел и на единомислие." 

Смесеният хор на БНР

Смесеният хор на БНР

"Удивително и респектиращо е, че Смесеният хора на БНР стана на 70 години. Да се съхрани един такъв творчески колектив, уникален за България, защото неговата функция не е само концертна, но и звукозаписна, наистина е удивително и много ценностно! И това се дължи точно на ръководствата на тази изключителна институция. БНР е и продуцент на всички музикални състави. Така се съхраняват и произведенията на българските композитори – това е мисия и на нашия състав.

Всички концерти в предстоящия сезон са подчинени на 70-годишнината от основаването на Смесения хор. Освен това има и 100-годишнина от рождението на основателя на този хора маестро Михаил Милков, който повече от 40 години е работил със състава. Заедно са преживели звездни моменти с много турнета в цяла Европа и по света. Една история, която наистина е славна, защото този състав е представял българското хорово изкуство по света." 

Маестра Любомира Александрова разказа и за предстоящите изяви на Смесения хор.

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.