Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП и ДБ сезират КС за освобождаването на председателя на Сметната палата

Цветан Цветков
Снимка: БГНЕС

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще атакуват пред Конституционния съд решението на НС за освобождаване на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Това е политическа саморазправа, заяви Надежда Йорданова от ДБ:  

"Председателят на Сметната палата беше освободен изцяло с политически аргументи в пълно нарушение на Закона за Сметната палата и конституцията. Това не беше упражняване на правомощията на Народното събрание по смисъла на Конституцията, това беше политическа гилотина".

Никола Минчев от ПП допълни:  

"Най-сбито казано, причината за освобождаването на Цветан Цветков е, че той не се включи в хора на ГЕРБ и ДПС по темата NEXO. А напротив, отстояваше независимостта на своята институция. Така е по Конституция, не така го разбират нашите политически опоненти. Този политически акт не може да остане неатакуван".

Минчев коментира и отсъствието на 13 депутати от ПГ на ПП от пленарна зала, когато се гласуваше съкращаването на сроковете за разглеждане на второ четене на промените в НПК, с които се въвежда механизъм за контрол над главния прокурор. Той съзря умишлени действия на политическите им опоненти: 

"Абсолютно пълно присъствие на народни представители от една парламентарна група не се случва чак толкова често, но тук по-важното е, защо това се случи в закритата част на заседанието? И това се случи нарочно, точно тогава, когато няма как депутати, които имат друг ангажимент макар и в тази сграда или пък някъде близо до НС, да дойдат веднага за гласуването. Това беше умишлено направено".

От двете формации обявиха, че още не са обмисляли дали ще поканят Цветан Цветков да се включи в техните кандидат-депупатски листи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна