Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За коалиция ще направим компромис само в името на политики"

Костадин Костадинов: 33 години ни се сменят бавачките, люлката си остава една и съща

"Референдум за запазване на българския лев ще има"

Снимка: БГНЕС

"Референдум за запазване на българския лев ще има и това влудява тези, които пряко защитават антибългарските интереси. Подписката надхвърля очакванията ни. Ако приемем това за едно улично социологическо проучване, то съотношението между хората, които подкрепят идеята за запазване на българския лев, и тези, които искат да се въведе еврото, е 95% към 5%". 

Това каза пред БНР Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане". 

И допълни, че това е общонационална идея, която обединява и се подкрепя дори от хора, които не са избиратели на "Възраждане". 

"Има и много симпатизанти на "Продължаваме промяната". Има такива, които казват, че подкрепят въвеждането на еврото, но искат да се чуе народният глас". 

Той отчете, че ще има невалидни подписи, но въпреки това валидните ще бъдат достатъчно, за да се проведе референдумът. 

В предаването "12+3" Костадинов допълни, че с гласовете на ДБ и ПП е била саботирана съдебната реформа

"Има ли причина, поради която тези хора не бяха в залата? Явно имат зависимости от прокуратурата. ДБ изградиха цялата си политическа база и съществуването си върху това, че искат съдебна реформа, но ако тя се осъществи, те няма да има за какво да съществуват. Цялата им политическа база е основана на отрицание и омраза срещу всичко българско... За две седмици съдебната реформа беше два пъти саботирана и предадена от ДБ и ПП". 

Според него фактът, че ДБ и ПП искат да се обединят за предстоящите избори, е знак за страх

"Те нямат партньори в парламента. Ще имат и проблеми помежду си, защото не могат да се гледат. Те отрицават всичко и ще има вътрешни колизии, а по време на кампанията ще видим много удари под кръста". 

Костадин Костадинов цитира Христо Ботев в описание на сегашната ситуация: 

"Кажи ми, кажи, бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее?". На нас 33 години ни се сменят бавачките, люлката си остава една и съща. Когато казваш истината, си сочен с пръст като човек, който едва ли не създава заплаха. Ние сме заплаха за тези, които превърнаха лъжата във фундамента, върху който построиха съвременната уж-демокрация. В нашата страна има само фасадна демокрация, привидна". 

На предсрочния вот "Възраждане" ще се бори да бъде първа политическа сила, ако това не се случи, от партията ще разговарят с всяка една партия, която влезе в парламента: 

"Те изгарят от желание да разговарят с нас. Но предлагат нещо, което ние не приемаме - предлагат парцелиране на властта - да направим компромиси в името на позиции, власт, пари. Ние ще направим компромис само в името на политики. Компромис с българския национален интерес няма да направим... Ние имаме кауза, от другата страна имат грантове; ние имаме сърца, от другата страна имат инструкции; ние имаме душа, от другата страна нямат нищо". 

Интервюто на Петър Волгин с Костадин Костадинов в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!