Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания отново настояват за достоен живот

Четирима души с различни увреждания подкрепиха националния протест в Стара Загора и излязоха пред сградата на местната здравна инспекция. Независимо от решението инвалидните пенсии и помощи на хората с изтекли ТЕЛК решения да не се спират, докато чакат ново преосвидетелстване, недоволството остава. 

Протестиращите настояват за увеличаване на процентите нетрудоспособност, които лекарските комисии определят, и от които зависи размерът на обезщетението им. Едно от исканията им е да се вземат предвид и съпътстващите заболявания.

Четирима души с различни увреждания и един и същ проблем – да си болен в България.

Янка Кирилова разказа, че от 2014 г. процентите й са намалени на 40%. Тя обжалва това решение, но вече четвърти месец няма отговор. Няма и средства. Затова идва на протеста от село Сърнево на автостоп. По думите на Гинка Недялкова това е подигравка с хората. Заболяванията не й позволяват да работи, но дори и тези, които могат, трудно намират работодатели, съгласни да наемат човек с увреждания, обясни Ленко Христов. А документите за преосвидетелстване на Неделчо Неделчев са подадени на 21-ви ноември 2022 г. ТЕЛК-овото му решение е изтекло, а ново все още няма. 

Това е вторият протест за достоен живот на хората с увреждания и пациентите с редки заболявания от началото на годината. Исканията си те обединяват в декларация от 11 точки, която отправят към Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени