Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Атанасов: Колективният дух е в основата на работата на пожарникарите

Комисар Станислав Атанасов
Снимка: Латинка Светозарова

"Наред с всичко, което се развива, и с прогреса в технологиите неизменно в работата на пожарникарите остава в основата колективният дух, доверието в уменията на колегата, в екипа. Интересът към професията се запазва постоянен през годините. В момента върви конкурс за назначаване. Между 15 до 17 човека за място. Чувайки на 1-ви февруари празничните сирени и маяци на автомобилите, които ще преминат през града, гражданите да се обърнат и да помахат на пожарникарите". 

Това каза пред БНР комисар Станислав Атанасов, директор на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

В Плевен отбелязват 145 години пожарно дело в града. Празнично шествие от пожарни автомобили с включени специални звукови и светлинни сигнали премина по централните улици. 

Историята на пожарната команда в Плевенска област започва след освобождението на града в хода на Руско-турската война (1877-1878 година). На 1 февруари 1878 година Общинската управа на град Плевен взема решение за закупуване на необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите. Малко по-късно са назначени първите пожарникари – един управител и четирима помощници (пожарникари), закупени са коне и каруци за пожарната. Оригиналните документи с тези решения се съхраняват в "Държавен архив" – Плевен. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени