Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш рейнджър - сега парамедик: Истинското удовлетворение е в спасяването на живот

Снимка: БГНЕС

Бебе с тегло 1200 грама бе спасено със специализирана неонатална линейка, закупена с дарение от кампания за събиране на капачки. Освен критичното малко тегло, новороденото е било и със здравословни усложнени, което допълнително е повишило степента на критичност. Бебето успешно е транспортирано от Кърджали до Пловдив и в момента то е настанено в Университетската болница "Свети Георги". Състоянието му вече е стабилно.

Сигналът за критичната ситуация постъпва преди няколко дни. Екип от специалисти от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив потеглят към Кърджали. С тях е парамедикът Цвятко Луджев, който е от Пазарджик, но работи в Пловдив. За него това е първа мисия на терен. 

В такива случаи трябва да се действа бързо въпреки неблагоприятните зимни условия в онзи момент. Специализираното обгрижване на детето е от изключително значение по време на пътуването.

Луджев е благодарен и на ръководството на спешния център в Пловдив, който е един от малкото здравни центрове, които обучават и ползват парамедик, защото придобиването на специализирани умения става само и единствено на терен, редом с лекарите. 

За разлика от европейските държави, специалността парамедик тепърва си пробива път в България. Идеята е законодателно да се регулира като професия с точна характеристика и параметри, така както е в другите държави.  

За да популяризира мисията парамедик, Цвятко Луджев, заедно с организацията "Капачки за бъдеще", е организирал клуб в Пазарджик за набиране на доброволци, които да се обучават за парамедици. Идеята е в малките населени места да има поне по един-двама парамедици, които при критична ситуация да знаят как най-бързо да реагират до намесата на лекар. 

Цвятко Луджев е бивш рейнджър. Убеден е, че истинското удовлетворение е в спасяването на човешкия живот.  

Затова е нужно общо усилие, тъй като обученият парамедик може да бъде част от всяка животоспасителна мисия, стига да бъде изградена стройна система за бърза реакция.

Репортаж на Невена Петрова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!