Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализацията в здравеопазването спасява животи

Снимка: БКДРИЗ

Как дигиталните технологии вече променят българската здравна система?

Защо всеки един от нас трябва да е част този процес?

Отговорите на този въпроси третира "Код: Живот" - първият документален филм за дигитално здравеопазване у нас.

Лентата събира на едно място здравни и дигитални експерти, лидери на мнение в лицето на проф. Иво Петров, д-р Александър Симидчиев, д-р Радослав Мангладжиев, д-р Бойчо Бойчев, Радой Павлов, доц. Рада Маркова, както и пациенти.

Премиерата е насрочена за 8 февруари от 19:00 ч. в кино „Люмиер“.

Входът е свободен, но предвид ограниченията на залата, се изисква предварителна регистрация.

Поканата е от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (БКДРИЗ).


„Във филма задаваме въпроси, даваме и отговори. Дигитализацията има много по-дълбок и богат смисъл, не става дума само да електронизираш нещо. За съжаление темите за дигитализация като че са недоразбрани (и не само в България). В по-развитите общества обаче има по-съществен граждански принос. Озаглавихме филма така, защото осъзнахме като организация, че наистина технологиите спасяват човешки животи, не е празна мантра или нещо абстрактно - отбеляза Мира Ганова () - изпълнителен директор на БКДРИЗ. И подчерта – Дигитализацията не е панацея, няма да реши всички проблеми в здравеопазването, но е най-силният инструмент, който може да подкрепи здравните системи, за да бъдат по-устойчиви и ефективни.“

По думите ѝ това не е проект с мандат, а дългосрочен, еволюционен процес.

"Голямата полза от дигитализацията е не само за диагностиката и лечението на пациентите и за нашата ежедневна работа. Това ще даде възможност на лекарите да спестят време от административни дейности и да отделят повече време на своите болни", изтъкна д-р Радослав Мангалджиев (◄)  - началник отделение по медицинска онкология в СБАЛО – София, и участник във филма.
Той допълни, че изградената национална здравно-информационна система в момента все още не дава възможност да се проявят преимуществата на дигитализацията. 
"В момента дигитализираме хартиени документи, у нас все още пациентът трябва да пренася разпечатани документи, а липсата на синхрон между здравните институции затруднява работата ни, но се надяваме с времето това да се подобри. Но нещата трябва да се изграждат стратегически, не на парче", каза още специалистът.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени