Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски съд осъди задочно на 8 години затвор известния руски журналист Александър Невзоров

Александър Невзоров
Снимка: imi.org.ua

Московски съд осъди задочно на 8 години лишаване от свобода известния руски журналист Александър Невзоров. Той беше признат за виновен за разпространение на фалшиви новини за действията на руската армия в Украйна. Забранено му е също така да администрира интернет сайтове през следващите четири години.

Прокуратурата поиска 9 години затвор ефективно. Според версията на следствието в едно от предаванията си Невзоров е разпространил доказано невярна информация за руските бомбардировки в Мариупол и за убийствата в Буча. Защитата настоя, че журналистът е използвал информация от открити източници. Известният с острите си критики към Кремъл Александър Невзоров напусна Русия още през март миналата година.

Интерпол отказа да го издирва и екстрадира. През април руското министерство на правосъдието го обяви за чуждестранен агент. През юни президентът на Украйна Володимир Зеленски предостави украински паспорти на него и на съпругата му. Коментирайки присъдата си Александър Невзоров обяви, че няма никакво намерение да се връща в Русия и че е човек без националност и без страна.

"Имам украински паспорт и много се гордея с него. Въпреки това в Украйна не ме приемат за свой. Ценят ме като съюзник, приятел и рицар, който воюва за Украйна", написа Невзоров в "Телеграм".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени