Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новата формула за изчисляване на проценти инвалидност вече е в сила

Новата формула за изчисляване на проценти инвалидност вече е в сила след като промените в Наредбата за медицинската експертиза бяха обнародвани в Държавен вестник вчера.

За хората, при които в момента тече процедура по освидетелстване в ТЕЛК, тя ще бъде довършена по новите правила.

Освидетелствани по стария ред хора могат да поискат преосвидетелстване, като за това не е заложен краен срок.

Според действащите правила при определяне на намалена работоспособност лекарите в ТЕЛК ще отчитат процента на водещото заболяване и 20 процента от съпътстващите заболявания.

Увеличава се броят на заболяванията, за които експертното решение ще бъде пожизнено и няма нужда хората да се явяват през няколко години – сред тях епилепсия, множествена склероза, аутистични разстройства, дълготраещи психози.

Друга промяна дава възможност за определяне на чужда помощ за хората с психични заболявания, когато инвалидността им е поне 80 процента, като се вземе предвид естеството на болестта и в каква степен човек е загубил уменията си да общува.

Обновената наредба предвижда издаване на болничен лист при гледане на дете до 12 години, върнато от детско заведение или училище поради карантина.

Текстовете влизат в сила със задна дата, от 1 януари.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.