Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към тракийската керамика

10
Снимка: Ани Петрова

Галерия "Арте" представя юбилейната изложба на художника Иван Кънчев, озаглавена "С почит към тракийската керамика". Има и голяма новина за този художник – съвсем наскоро той се завърна от Флоренция, където му бе връчена една Международна награда, назована "Донатело", като една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, за творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност. Това е  отличие, което се дава  по преценка на  двама италиански куратори и е администрирана от Фондация "Ефето Арте" и винаги се провежда в двореца Боргезе.

Иначе изложбата "Почит към тракийската керамика" на Иван Кънчев показва нови творби, създадени специално за това пространство, организирана е като скулптурна инсталация от няколко големи керамични кръгли пана, в които са вписани множество малки човешки фигури – един много личен прийом на художника.  

Представени са и няколко керамични съда, изградени от различни цветове керамика. Както казва проф. Петер Цанев: "Върху крехката повърхност на различни смеси от черна и червена глина художникът е вплел деликатни микропространства, които ни приканват към възприемане на света от други позиции на съзнанието". 

Заглавия ката "Небесна врата", "Накъде", "Човече, къде си?", "Вакуум", "Преминаване" разкриват тези определения.

Чуйте от звуковия файл как Иван Кънчев въвежда в атмосферата на награждаването в двореца Боргезе и в идеята за тази почит към тракийската керамика.

Снимки  – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна