Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно - на второ четене, промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Така за участие в състава на многонационални военни формирования при провеждане на операции или мисии на територията на страната, извън случаите на обявяване на война и военно положение, министърът на отбраната назначава българските военнослужещи за срок, не по-дълъг от една година.

Срокът може еднократно, без съгласие на военнослужещия, да бъде удължават до 30 календарни дни със заповед на министъра на отбраната по  мотивирано предложение на началника на отбраната, решиха депутатите.

Военнослужещите и цивилните служители, командировани на длъжности в задгранични представителства на Република България, до влизане в сила на този закон, ще се смятат за командировани за времето, определено в закона, след получено писмено съгласие от тяхна страна.

В мирно време  Въоръжените сили изпълняват и задачи по участие в операции, мисии и в международни инициативи, или извън територията на страната, написаха още депутатите. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна