Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Роми нападнаха горски служители край Дупница

Снимка: БГНЕС

Пореден опит за саморазправа от страна на потенциални нарушители осуетиха служители от Горското стопанство в Дупница. които са нападнати от роми в близкия кв. "Гиздова махала", съобщават от Югозападното държавно предприятие. Двамата горски успяват да се измъкнат и да сигнализират полицията и компетентните органи. Така предотвратили саморазправата Още от кореспондента Кирил

Инцидентът станал около 23.00 часа предната вечер. Горските служители В.Б. И В.В. дежурят в района на разклона за сметището на град Дупница, когато забелязват фарове на приближаващи се автомобили. Автомобилите, идващи от "Гиздова махала", спират на около 500 метра.

Група лица с челници и без автомобили, се насочва към автомобила, в който са двамата служители. Приближавайки на около 100-150 метра, става ясно, че групата е от над 50 души. Разделят се на две, като едната част от хората започват да тичат към служебния горски автомобил, а другата група прави опит да препречи пътя на автомобила в посока ж.к. "Бистрица".

Двамата служители успяват да се измъкнат от направения капан и да сигнализират компетентните органи.

Районът е с висока концентрация на нарушения по Закона за горите. Имало е и предишни случаи на отправени заплахи за саморазправа с горски стражари в района. Такива ситуации пречат на служителите да изпълняват задълженията си.

В тази връзка на 11-ти януари тази година в писмо до РУП - Дупница е предоставен списък с имена на системни нарушители, многократно залавяни в момент на незаконна сеч на дървесина и е поискано съдействие за предотвратяване на подобни опити за саморазправа. Вероятно заради това ромите са решили да си отмъстят на горските, като им устроят засада по време на дежурство.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.