Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското правителство отвори ново "горещо" досие, свързано със законопроект за имиграцията

french

Френското правителство, което вече се сблъсква със силна мобилизация срещу реформата на пенсионната система, отвори днес ново "горещо" досие, което също може да породи такава вълна от недоволство, предаде агенция Франс прес. Става дума за законопроекта за имиграцията, който среща критики както от десницата, така и от левицата.

Общите линии на законопроекта бяха представени на заседание на френското правителство, след като през декември те бяха представени и в парламента. Законопроектът предвижда няколко мерки за улесняване на експулсирането на мигранти, най-вече на чужденци, извършили престъпления, както и реформа на правото за получаване на убежище.

В него има и раздел, посветен на интеграцията на мигрантите, по-специално узаконяване на статута на работниците, които са без редовни документи и които са заети в такива отрасли като строителството, ресторантьорство, хотелиерството и други, в които работодателите имат трудности с наемането на работна ръка.

Нормативният акт бе представен на фона на увеличаване с 31% на молбите за предоставяне на убежище във Франция през миналата година и на увеличаване с 15% на експулсиранията на мигранти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!