Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат четири проекта на декларации, свързани с РСМ в последния си работен ден

Снимка: Ани Петрова

Очаква се в последния си работен ден депутатите да обсъдят четири проекта на декларации, свързани със ситуацията в Република Северна Македония (РСМ).

Още по време на заседанието си вчера по предложение на депутатите се приеха размествания на дневния ред и точката за декларациите остана за днес.

Костадин Костадинов от “Възраждане“ каза:

“Точката за декларацията, осъждаща антибългарската агресия в РСМ, отива много по-надолу, това ще бъде един изключително лош знак. Разбирам желанието на “Продължаваме промяната“ да не се гласува тази декларация, особено с оглед на това, че един техен представител си позволи да обвини български политици и граждани за това, което се случва в РСМ, но все пак да напомня, че декларацията беше приета с пълен консенсус. Това е нещо, което не се случва често, не само в този парламент, но и по принцип. Тя обедини всички политически сили“.

От ГЕРБ-СДС предлагат проект на декларация във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в РСМ.

ПП предлага декларация по отношение на гражданите на страната с българско самосъзнание.

Парламентът ще обсъди и проект на декларация във връзка с насилието над българския гражданин – Християн Пендиков в Охрид и езика на омразата срещу България.

Депутатите ще разгледат и проект на декларация във връзка с агресивната антибългарска истерия, разразила се в РСМ, внесена от Костадин Костадинов от “Възраждане“.

Парламентът трябва да ратифицира и гаранционното споразумение между България и нидерландска банка. По този начин се осигурява финансиране на проект от общ интерес за Европейския съюз за междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 49 млн. евро и е в период на усвояване до 31-ви декември тази година. Срокът на погасяване е 5 години от изтичането на едногодишния гратисен период. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна