Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха държавна гаранция на заема за интерконектора със Сърбия

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха анблок и на първо, и на второ четене, със 167 гласа „за“ Законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение между Република България и ИНГ Банк във връзка с Договора за дългосрочен кредит в размер 49 071 661 евро, сключен между ИНГ Банк и „Булгартрансгаз“ на 25 януари 2023 г.

БГНЕС припомня, че "Булгартрансгаз“ сключи договор за държавно гарантиран заем с нидерландската ИНГ Банк за финансиране на интерконектора България-Сърбия, който се предвижда да влезе в експлоатация до септември 2023 г., а изграждането на реверсивна газова междусистемна връзка България-Сърбия ще даде възможност за диверсификация на доставките на природен газ за региона чрез осигуряване на нови източници и маршрути на доставка на природен газ. 

България ще получи достъп до източници на газ от Западна Европа по изцяло нов маршрут, а Сърбия до терминалите за втечнен природен газ и други алтернативни източници в региона. Това става възможно, след като МС одобри проекта на гаранционно споразумение между двете страни. 

Документът бе подписан от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и от Марина Кобакова от страна на ИНГ Банк – клон София. Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 49 071 661 евро, а периодът на усвояване е до 31.12.2023 г. 

Срокът за погасяване е 5 години от изтичането на едногодишния гратисен период. С днешното решение на НС средствата от заема вече могат да бъдат използвани. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна