Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Парламентарната република е поставена на трупчета, управлява президентството

Христо Иванов
Снимка: Ани Петрова

Намираме се в момент, в който парламентарната република е поставена на трупчета. Това зави в в декларация от трибуната на Народното събрание Христо Иванов от ДБ.

„Това не е просто едни отделен парламент, който не  е успял да излъчи кабинет и отива на избори. Оказва се ,че НС трайно не може да произведе мнозинства. Българската парламентарна република започна да мутира в един модел, наследен от епохата преди 91-ва година, в който парламентът беше сезонно законодателно събрание. Събираше се за кратки сесии, а след това се разотиваше, управляваше държавният съвет-това, което после се превърна в президентство. Управлява президентството. Имаме все повече белези на един необявен от Конституцията и странен квазипрезидентски режим на управление. Това положение не е просто моментен куриоз. То говори за сериозно заболяване на нашата политическа система".

Всички употребихме клишето за диалог, но той не  е състояние на празни приказки, а способност да се стига до решени, напомни той.

Парламентарната република е модел на споделяне на властта, посочи още Иванов. 

„Причината да не може да излъчим управление е в невъзможността да  договорим реалните условия за споделяне на властта, не просто нейното поделяне на порции, а упражняването й със съзнанието за ограниченост и оставяне в твърдите рамки на върховенството на правото. В България се създаде практиката властта да се упражнява извън и над границите на закона. Това е фундаменталният проблем, който не позволява на българската политическа систем да произведе не просто диалог, а такъв, който е резултатен и смислен“. 

Трябва да гарантираме върховенството на правото, за да може да върнем парламентарната република в нейната функционалност, убеден е Иванов.
ДБ влезе в този парламент с някорко ясни приоритета-да има парламентарно управление, което да стъпи на реформи, свързани с върховенството на правото"

България успя да покаже, че може да бъде отговорен член на евроатлантическото семейство, отчете Иванов.

„Това не е военнолюбство. Това е най-важната предпоставка за траен мир. Той може да се постигне само, когато има гаранции за международното право"
Не направихме решителна стъпка по отношение на съдебната реформа, а това може да е проблем по пътя за Шенген и еврозоната. 

„Ако направим реформа на правосъдието, решаването на политическата криза ще стане по-лесно“

ДБ беше диалогична, но не беше безпринципна, посочи Христо Иванов.

„Бяхме най-цивилизованата и конструктивна политическа сила. Не си мислите обаче, че ще бъдем готови да сме нечий параван“. 

Христо Иванов благодари на академик Денков и професор Габровски, че са се нагърбили с предлагането на проект за редовен кабинети.

„Те не станаха обект на лични и безпринципни атаки. Да го запазим като постижение“. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна