Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Войната в Украйна промени оптиката към всички процеси, които се развиват в Западните Балкани

Любомир Кючуков
Снимка: Стопкадър, NOVA

Войната в Украйна промени оптиката към всички процеси, които се развиват в Западните Балкани. Това обясни пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, който е директор на Института за икономика и международни отношения.

„Тя преориентира всичко през призмата на „за“ и „против“ Русия. На Балканите войната има отражение в два аспекта-в и спрямо региона. С малки изключения, разминаванията са не по линията за отговорността на Русия за избухването на войната, а за това как тя да приключи. Има две основни разминавания с общата европейска позиция. Първото е това, което заявява като позиция президентът на Хърватия-Зоран Миланович. Той е остър спрямо политиката на санкции и снабдяване на Украйна с оръжие. Това обаче не се отразява върху политиката на държавата Хърватия, тъй като тя е парламентарна република.

Втората страна с различно отношение е Сърбия. Тя отказа да се включи към санкциите, но не призна присъединяването на 4-те украински области към Русия“.

През 2003 се приема т.нар. Солунски дневен ред, който дава перспектива за членство на всички страните от региона на Западните Балкани в ЕС, посочи дипломатът.

„Имаше един доста сериозен период на неглижиране на този процес, но българското председателство обърна тази тенденция“.

Войната в Украйна направи интерграцията функция на сигурността, обясни още той.

„Водеща е консолидацията на страните от региона. Даването на статут на кандидат на Украйна и Молдова наложи активизиране на процесите в и Западните балкани. ЕК не може да си позволи те да изпреварят, въз основа на геополитическа целесъобразност, страните от Западните Балкани, чиято интеграция е свързана с покриването на критерии“.

Тази динамика има няколко практически измерения, каза Кючуков.

„Опитите за окончателно решаване на конфликта между Сърбия и Косово. Те са обвързани с процес на евроинтеграция и на двете страни. Положени бяха и усилия за деблокиране на процеса с Албания и Северна Македония. Трябва да се спомене и новият статут на Босна и Херцеговина  като страна кандидатка“.

Натрупването на кризи ще направят по-трудно интегрирането на новите държави, а също и готовността на обществата да го приемат, смята той.

Регионът на Западните Балкани представлява интерес за глобалните играчи като запазване и разширяване на влияние, или като неутрализиране на такова, разясни дипломатът.

„За Русия беше запазване на влияние, за Китай-придобиване и разширяване, за САЩ, НАТО и ЕС-неутрализиране. Турция също е глобален фактор и се стреми да оказва влияние в региона“.

Цялото интервю на Георги Марков с Любомир Кючуков може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени