Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изследването на земеделски площи с дрон може да спести излишни разходи на земеделците

Снимка: архив

Изследването на земеделски площи с дрон е прецизно и точно и спестява непредвидени разходи на земеделците, това каза в интервю за Радио Варна асисент инженер Аспарух Атанасов, от Добруджанския технологичен колеж, който е към Техническия университет Варна. Той има база данни събирана с дрон от три години и установява, че резултатите от изследването с техниката са на 100 процента същите, като тези, които прави агроном на място.

С помощта на дрон се изследват вегетационни индекси, които дават етапа на развитие на земеделските култури, а посредством тях може да се определи качеството и развитието на земеделската култура, обясни Атанасов. Досега в колежа са събрани данни за последните три години и на база тези данни може да се прогнозират и тенденциите в развитието, като се сравни с изминали периоди и примерно ако се отчита драстично отклонение в развитието, то това означава, че или има вредители, патогени или нарушена обработка, каза още специалистът.

По думите на Атанасов дронът е инструмент, който агронома може да ползва за негово улеснение.

„Ако условно кажем, че нашите полета тука са големи, 600 – 1000 декара с една култура, при облитането с дрон, той може да ни даде няколко зони в полето, в които имаме нарушена вегитация. Агрономът не е нужно да ходи във всички зони на полето и да го обикаля. Може да види данните от дрона, да види, че има примерно две зони с нарушена вегетация, за отиде в координатите и да си ги провери. Това би му спестило много време и в същото време ще има точна информация от засегнатите зони.“

Макар, че дронът е сравнително скъпа техника, на фона на техниката на земеделието и цената на обработката, той е изгоден за инвестиция, каза още Атанасов. И даде за пример действителен случай – за грешно направено торене, разходът е бил около 15000 лева, а е можело да бъде спестен. Сумата е доста над цената на един дрон и някой да го използва, за да обследва даден терен.

Изследването с дрон е част от обучението на студентите в Добруджанския технологичен институт. Интересът от младите хора към летателния апарат е голям, но за да го управлява човек, е необходимо да е преминал специален курс на обучение.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.