Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не съм напълно отвратен от политиката"

Явор Божанков: Вярвам, че съдебната реформа ще се случи в следващия парламент

"Това НС инвестира най-много време в промяна на Изборния кодекс"

Явор Божанков
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че съдебната реформа ще се случи в следващия парламент, заяви пред БНР Явор Божанков, който беше независим депутат в последното НС, разпуснато днес от президента.

„Не само защото Венецианската комисия и Планът за възстановяване го изискват. Нашето общество узря и вижда, че дефицита на справедливост е заключен там".  

Не съм напълно отвратен от политиката, заяви той.

„Всичко се решава в парламента и на избори. Не можа да се състави правителство, но и статуквото не осъществи своите планове. Не съжалявам за нищо. Народният представител се води от Конституцията на страната и от съвестта си“.

Този парламент инвестира най-много време в промяна на Изборния кодекс, отчете Божанков.

„Задача номер едно беше смяната на изборните правила и връщането на хартиения вот. Не мога да се примиря, когато чуя някой да казва, че е даден избор на хората. Избор е, когато има машина и хартия. В момента има само хартия, едната просто е принтирана от машина. Няма машинен вот. Затова всички трябва да положат огромни усилия и да следят изборния процес за злоупотреби. ГЕРБ са академици в изборните измами, особено когато използват хартиени протоколи. Необходимо е и масово гласуване, защото когато има такова, манипулациите нямат значение“.

Третият мандат за БСП беше заявка за бързи избори, обясни той.

„Хората знаят, че всички положиха усилия да изглеждат отговорни и да не са виновни, че отиват на избори“.

Така беше и с оръжията, припомни той.

Всички знаехме къде отиват оръжията. Междуведомствената комисия включва представители на службите, на ДАНС и на разузнаването. Не е тайна дестинацията при такъв обем от износ. България взе правилното решение, макар трудно и късно, официално да предостави военна помощ и да се нареди сред цивилизованите държави“.

 ГЕРБ, ДПС и БСП отложиха съдебната реформа, смята Божанков.

„Правеха го в Правна комисия до момента, в който тя стана невъзможна. Тогава заявиха подкрепа за нея. Положиха много усилия да заблудят хората, вкараха законопроекти, за да не е ясно кой какво е подкрепил и кога“.

Има заявка за нова мнозинство -на ГЕРБ, БСП и ДПС, посочи независимият депутат.

С подкрепата на „Възраждане“ те спряха съдебната реформа. Същите върнаха и хартиената бюлетина. Ако на тези избори хората искат това бъдеще за България, да гласуват по този начин“.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Явор Божанков може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна