Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновения от кюстендилската земя

10
Снимка: Ани Петрова

Галерия "Ракурси" представя самостоятелната изложба на художника Димитър Петров, назована лаконично – живопис. 

Закърмен от кюстендилската земя, от картините на Владимир Димитров - Майстора, възпитан и вдъхновен от изкуството на прочути кюстендилски художници, сред които е световноизвестният Николай Дюлгеров – Димитър Петров, който живее и работи в Кюстендил, ни среща с една нова, ярка своя живопис, като едно истинско духовно състояние. 

Това са пейзажи, вдъхновени от природата, които се движат между абстрактното и фигуралното, носят белега на майсторското владеене на маслената живопис. 

Някъде прозират човешки фигури, другаде – силуети на дървета, птици, предмети от бита, но във всяка от картините виждаме един постоянен елемент – кръгова форма, която изглежда и като вселена, и като източник на живота, и като ядка, от която се развива цялото ни човешко съществуване.  

Димитър Петров е носител на няколко престижни награди за своето изкуство, сред които е и Награда за живопис от Балканското квадринале на живописта, от 2004 година, както и Първа награда от Национален конкурс за произведение на изкуството върху стена.

Чуйте от звуковия файл неговия коментар за тази нова негова живопис, като една лична енергия, като израз на нови негови състояния.

Снимки – Ани Петрова, БНР 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени