Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабака Хъчингс се завръща триумфално в София

Първите 100 билета за концерта на триото The Comet Is Coming на митичния британски саксофонист на 12 май в София свършиха за половин ден

The Comet Is Coming: Шабака Хъчингс, Дан Ливърс и Максуел Халет.
Снимка: Фабрис Буржей

Месец след Лолапалуза, музикална комета от бъдещето удря и София: The Comet Is Coming, групата на британската джаз-икона Шабака Хъчингс, идва за втория си концерт в столицата седем години, два албума и един световен успех по-късно. Инициативата е на независимата музикална платформа Stretch, която прокара пътя му към българската клубна сцена с три концерта на три негови супергрупи през 2016-2017 г., и радиофестивала "Аларма Пънк Джаз".

Джаз, космо-афробийт, електроника, фънк психеделия и спейс рок. звукът на бъдещето днес. Това са най-честите етикети, с които определят междугалактическия експлозивен коктейл на Крал Шабака (виртуозния саксофонист, флейтист и кларнетист Шабака Хъчингс), Даналог (Дан Ливърс, синтезатори) и Бетамакс (Макс Халет, барабани). "Пригответе се за сблъсъка", предупреждава "Гардиън", а от "Дъ Куайътъс" се съгласяват, че "въпреки дълбоката връзка с фънка и духовната такава с афрофутуризма и всеки вид междузвездна музика, позната ни досега, това е едно изцяло нов, оригинален и свеж проект". Легендите не закъсняват: твърди се, че на първия импровизиран концерт на триото за около секунда всички в залата левитират на сантиметри над земята. Нещата наистина граничат с фантастика: в края на техен концерт в Германия след пандемията възрастен мъж получава инфаркт и сякаш умира, но след намесата на парамедиците се завръща в тялото си и става да си дотанцува бисовете, възкресен от звездните им ноти.

Каква е тази група и кога успя да завладее света и големите сцени на Гластонбъри и Лолапалуза? Да върнем лентата малко назад…

Годината е 2016, триото е номинирано за наградата "Мъркюри" с дебютния си албум Channel The Spirits, като вместо нея печели симпатиите на редица икони, сред които Иги Поп, който продължава да ги пуска и до днес в шоуто си по BBC, и Ноел Галахър. По една щастлива случайност есенното им турне тогава (през 2016 г.) мина и през София. За един уикенд в столицата свириха две от групите на Шабака Хъчингс – тогава "Кометата" и Sons of Kemet отвяха неподозиращите родни меломани с енергичните си експлозивни сетове и ги спечелиха завинаги за верни последователи. Само половин година по-късно в "София лайв клуб" Шабака представи и Shabaka & The Ancestors - спиричуъл джаз проекта си от ЮАР с участието на музиканти от The Brother Moves On, които пък гледахме пак там през ноември миналата година.

Днес от трите проекта единственият, който все още функционира и издава нова музика, е именно The Comet Is Coming и софийската дата от глобалното турне, 12 май, е рядка възможност тукашната публика да се докосне до извънземната сила и вдъхновение на истинска световна джаз легенда от най-новата музикална история, сред чиито почитатели е и самият Камаси Уошингтън - аналогът на Шабака от другата страна на Атлантика.

Вторият албум на групата – Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery от 2019 – е част от голямата миграция на проектите на Шабака към Impulse! – великия джаз лейбъл от САЩ, добил митичен статус с издадените от него албуми на легендата на легендите – Джон Колтрейн. Pitchfork дава на албума оценка от 7,8 и го поставя между новаторската електроника наFlying Lotusи ексцентричните афроджаз епоси от Сириус на Sun Ra. Всичко това, както и последвалото щатско турне, помага на групата да добие огромна популярност в Америка, а на албума - да продаде няколкостотин хиляди бройки. Ако първият албум е скитане между звездите, то този е оркестрирана и полирана до съвършенство антиутопия, покана за безкраен танц на постапокалиптичния дансинг.

След почти три години и няколко Ковид-вълни, само преди четири месеца излезе и най-новата колекция от звездни химни на магическото трио – записаният за четири дни в Real World Studios на Питър Гейбриъл опус Hyper-Dimensional Expansion Beam. Какво ни предлага той? Отваряне на нов звезден портал и пътешествие в неоткрито досега измерение, движено от силата на същия онзи коктейл, но този път и с обилно добавен денсхол, плюс любимите напоследък флейти на Шабака. Добавте още брилянтната, смела и нечувана досега продукция, дело на Даналог, както и почти електронния грохот на интерпланетарната машина Бетамакс (двамата гостуваха през юни м.г. като Soccer96, отново по покана на Stretch и "Аларма Пънк Джаз"). Новият албум ще бъде и в центъра на сетлиста във вечерта на 12 май: не очаквайте нищо по-малко от музика, извираща директно от душата на Вселената, изсвирена безкомпромисно на ръба на физическия предел и решена на всичко, за да получи своя достоен отговор на дансинга.

Stretch и "Аларма Пънк Джаз" постигат отдавнашната мечта на Меломаните от Последните дни да доведат отново в София едно от най-значимите имена не само на лондонската нео-джаз сцена, а и в глобален мащаб. След като в последната година и половина чухме и се насладихме на Теон Крос, Челси Кармайкъл, Soccer96, The Brother Moves On и Джошуа Айдехен – до един гравитиращи около него – ред е да се поклоним и на Крал Шабака и неговата Комета. Или поне да потанцуваме бясно.

Очаквайте още новини за специалните гости на вечерта и подгряващото събитие скоро и… недейте чака да стане май, защото капацитетът на залата е едва 800 души и една четвърт от него е почти изчерпан едва на третия ден от обявяването на събитието. Напред. И Космосът с нас.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!