Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленарната зала вече е празна...Оценките и очакванията на партиите

Снимка: Ани Петрова

48-ото Народно събрание е вече в историята. То беше разпуснато с издадения днес президентски указ, с който Румен Радев насрочва петите по ред парламентарни избори за период от две години.

Централната избирателна комисия преразпредели броя на мандатите в избирателните райони на основата на данните от последното преброяване на населението, приет е и график за подготовката на предсрочния парламентарен вот на 2 април.

ЦИК одобри и проект на правителствено постановление за приемане на план-сметката за изборите. Очаква се то да бъде издадено утре на първото заседание на но новото служебно правителство. С Министерския съвет се съгласува осигуряването на видеонаблюдението в изборния ден и доставката на параваните в секциите, след като т. нар. "тъмни стаички" бяха премахнати от законодателя с поправките в Изборния кодекс.

След като президентът Румен Радев обяви състава на служебното правителство, парламентарно представените формации излязоха с коментар за очакванията и опасенията си

Любен Дилов от ГЕРБ коментира единствената промяна в новия-стар служебен кабинет така:

"Според мен, нещата са се случили така: Радев ги е събрал и е казал: "Всички министри - крачка напред. Минеков, ти къде бе?!. Така е станало, според мен, защото той няма основание да е недоволен от повечето си министри. Ние също нямаме. Вършеха добре работата си в тези тежки условия, които има. Не забравяйте, че все пак те работиха с 1/12 от миналогодишния бюджет".

Именно отказът да бъде внесен нов бюджет за 2023-та е основният упрек на БСП към служебния кабинет. Георги Гьоков:

"В социалната сфера не е много висока оценката. Очаквам да работи новия кабинет на по-големи обороти в полза на хората, но служебните кабинети не са добро нещо за България".

Три са задачите пред служебното правителство, посочи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков:

“Най-важното нещо, което новият кабинет трябва да направи, е да направи така, че изборите да са честни. Това предизвикателство сега става много по-голямо с хартиената бюлетина. Разбира се, държавата да функционира без сътресения. И третото нещо, което е важно, е да предоставят неутрален терен. Да няма министри, които да взимат страна в политическата дискусия“.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов очаква "още от същото":

"Какво друго можем да очакваме?! Да се надяваме да не направят някакви поразии в периода на изборите. Разбира се, ние ще следим тяхното поведение и ще се опитаме да ги коригираме там, където си позволяват волности. Да се надяваме, че няма да променят и външнополитическия курс на страната по отношение на войната, това е изключително важно".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов няма очаквания от новия служебен кабинет, но има въпроси:

"Защо през цялото време се опитваше да форсира процеса на вкарване на България в еврозоната, при условие че нито има мандат за това, нито пък има някакви обективни финансови и икономически причини да го прави. Още повече, че говорим за служебно правителство".

ДПС даде висока оценка за служебния кабинет. Депутатът Йордан Цонев категорично отхвърли твърденията, че рокадата на служебния министър на културата Велислав Минеков е свързана с напрежението в Народния театър:

"Няма нищо общо със скандала. Аз не намирам Минеков да е свършил нещо полезно".

От "Български възход" също не очакват промяна в политиката на служебния кабинет, но Виолета Комитова му препоръча да иска помощ от Европа за справяне с последствията от войната в Украйна, която освен енергийни проблеми създава и екологични, сравними според нея с тези от Чернобилската авария:

"И сега да очакваме солидарна помощ от ЕС при справянето с тези проблеми."


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна