Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия и Швеция потвърдиха желанието си да се присъединят към НАТО едновременно

Финландският премиер Сана Марин и шведският ѝ колега Улф Кристершон на съвместната пресконференция в централата на правителството Розенбад в Стокхолм, Швеция, 2 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия и Швеция потвърдиха ангажимента си за присъединяване към НАТО едновременно въпреки съпротивата на Турция срещу кандидатурата на Стокхолм.

Това обявиха на пресконференция в шведската столица премиерите на двете страни - Санна Марин и Улф Кристершон. Двете страни подадоха молби за членство в Алианса през май миналата година, подтикнати от започналата война в Украйна.

Не харесвам позицията, която представя Швеция като проблемното дете в класната стая. Не мисля, че това е така, заяви финландският премиер Сана Марин. Тя допълни, че Швеция е изпълнила всички необходими условия, за да стане част от Алианса.  

"Сигурността на Финландия и Швеция е свързана. В интерес на целия съюз е да се присъединим заедно", каза още Марин.  

Шведският премиер Улф Кристершон заяви, че страната му продължава да спазва тристранното споразумение за присъединяване към НАТО, подписано миналата година между Швеция, Финландия и Турция. 

"Тръгнахме заедно в това пътуване и заедно вървим по пътя към членството", каза шведския премиер. 

Позицията на двете държави за единно влизане в НАТО не се потвърждават от данните на социологическо проучване, според което повечето хора подкрепят разделянето на кандидатурите. Едва 28% от участниците в допитването, проведено между 30 януари и 1 февруари, смятат, че Финландия трябва да изчака Швеция, за да влязат заедно в Алианса.  

В сряда турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма проблем с Финландия, но не подкрепя присъединяването към Алианса на Швеция, докато скандинавската страна допуска атаки срещу Корана. Повод за критиките е случаят от миналата седмица, при който датско-шведски екстремист изгори копия на свещената за мюсюлманите книга в два отделни случая - първо пред турското посолство в Стокхолм, а след това и пред джамия в Дания.  

На брифинга след днешната среща в Стокхолм на журналистически въпрос относно изгарянето на Корана в знак на протест финландската премиерка каза, че в страната й има законодателство, което забранява изгарянето на каквото и да било на обществено място. 

В отговор на критиките от Анкара правителството на Швеция предложи днес ново законодателство за забрана на дейности, свързани с екстремистки групи, като се разширява обхвата на дейностите, които могат да бъдат преследвани. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!