Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС с дело по искане за тълкуване на понятието "независимост" в главата "Съдебна власт" на Конституцията

Снимка: www.prb.bg

В последния работен ден на 48-ото Народно събрание ГЕРБ внесе искане до Конституционния съд за задължително тълкуване на понятието "независимост" в главата "Съдебна власт" в основния закон.

Делото по искането вече е образувано и за съдия докладчик е определен Филип Димитров, се посочва в съобщение на сайта на Конституционния съд.

В съобщението се казва, че на 2 февруари 2023 г. Конституционният съд е образувал конституционно дело № 6 по искане на народни представители от 48-то Народно събрание за даване на задължително тълкуване на чл. 117, ал. 2 от Конституцията с въпрос: "В понятието "независимост на съдебната власт" (чл. 117, ал. 2, изречение първо), освен независимост на съдебната власт от другите две държавни власти - законодателна и изпълнителна, и функционалната независимост на всеки отделен съдия, съдебен заседател, прокурор и следовател (чл. 117, ал. 2, изречение второ), включва ли се и институционална, организационна и йерархична независимост между трите органа, включени в системата на съдебната власт - съд, прокуратура и следствие".


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!