Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалението на плащанията е обхванало над 1,35 млн. клиентски сметки, от които близо 1,1 млн. домакинства

Кипър: 60 млн. евро за директно субсидиране на разходите за ток за последните 5 месеца

Снимка: БГНЕС

Почти 60 млн. евро е изплатило правителството на Кипър за директно субсидиране на разходите за електроенергия за последните 5 месеца, обяви днес финансовият министър Константинос Петридис. Досега предприетите целеви мерки в подкрепа на потребителите в страната заради повишените енергийни цени са на стойност 400 млн. евро.

Домакинствата, малки и средни предприятия в Кипър са спестили 15% от общата им начислена сума за консумирана електроенергия от 1 септември миналата година до 31 януари. Това е прекият финансов ефект от приложената мярка за държавна подкрепа чрез субсидиране на електроенергията за бита и бизнеса.

Намалението на плащанията е обхванало над 1,35 млн. клиентски сметки, от които близо 1,1 млн. домакинства, съобщиха от финансовото министерство.

Субсидия от 100% се предоставя на потребителите от уязвимите социални групи. За останалите домакинства, за търговски и промишлени фирми тя варира от 50% до 85%.

Енергийното подпомагане се отразява като намаление на сумите по фактурите и разликата се поема от правителството, което превежда средствата директно на кипърската електроенергийна компания.

Плащанията за ток са за над 390 млн. евро, от които правителството е изплатило почти 60 млн. евро. Тази сума ще се увеличи, тъй като мярката продължава да се прилага, уточниха от министерството.

До края на февруари ще действа и намаляването на акцизите за бензин, дизел и мазут, което е в сила от 8 март миналата година. Общата прогнозна стойност за тази мярка е 75 млн. евро.

400 млн. евро са разходите на правителството досега за смекчаване на ефектите от енергийната криза и инфлационния натиск, посочва финансовото министерство.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!