Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство приема план-сметката на разходите за изборите

Снимка: Ани Петрова

След като встъпи в длъжност, новото служебно правителство ще заседава за да приеме план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април.

ЦИК вече изпрати до министерството на финансите планираните си разходи за подготовката на предсрочния вот, не като пожела отделно да се предвидят средства за обществени поръчки, които ще бъдат обявени, най вероятно пак за логистиката на машините за гласуване.

Предвидени са средства за възнагражденията на членовете на Районните и секционните комисии, хартията за машинната бюлетина и за отпечатването на хартиената.

Предвидени са и средства да разяснителна кампания, медийни пакети, обучение на членовете на СИК и РИК. Като разходни пера в план сметката фигурират и тези за охраната от МВР, на ГД ГРАО, както и за преброяването на резултатите от "Информационно обслужване" и организацията на вота зад граница от МВнР.

Предходните парламентарни избори на 2 октомври струваха около 80 милиона лева, сега обаче се очаква да са необходими повече средства заради инфлацията и заради новите моменти в Изборния кодекс - по отношение на възнагражденията на членовете на СИК, които са една четвърт от минималната заплата, сега и хартията, която набавя печатницата на БНБ е по-скъпа, ще се купуват и камери за видеонаблюдението, логистиката при доставката на машините по места и обслужването им също ще изискват повече средства.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени