Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"На някои места децата приключват учебни занятия в 13 часа и се налага да стоят още 5 часа, за да изчакат училищните автобуси"

Огнян Исаев: Има деца, които искат да стигнат до училище, но не могат

"Голям процент от учениците отпадат, докато стигнат до края на средното си образование. Транспортът е един от факторите за това"

Снимка: архив

Голям процент от учениците отпадат, докато стигнат до края на средното си образование. Транспортът е един от факторите за това. Другите два са учебниците и храненето. Това обясни пред БНР Огнян Исаев, който е програмен директор „Образование“ във фондация „Тръст за социална алтернатива“.

Политическите партии казват, че образованието е приоритет. Приоритетите обаче имат реални измерения. Когато се правят политики те трябва да имат такива-транспорт, храна и учебници“, призова той в предаването „Преди всички“.

Последното НС, което беше разпуснато вчера, реши да има безплатни учебници за учениците до 12 клас.

Фондация „Тръст за социална алтернатива“ подпомага деца, които имат проблем с достъпа до образование по логистични причини. Предоставя им и учебници.

„Един от основните проблеми е, че няма данни за броя на учениците, които се налага да пътуват до училище. Така е трудно да се правят прогнози и политики“.

От 550 ученици, участващи в тяхната програма за подпомагане, за половината се осигурява транспорт, посочи Исаев.

„На някои места общините осигуряват транспорт, на други-училищата, но няма централизирана информация“.

Проблемът с логистиката на учениците има няколко аспекта, посочи той.

„Първо лошата транспортна свързаност в България. Не във всяко населено място има спирка или жп гара. Местната и централната власт нямат възможност да влияят върху цените или разписанието на превозвачите в областта. Това дава възможност за сериозна спекула“.

Има деца, които искат да стигнат до училище, но не могат, заяви Исаев.

„При това по причини, които не са само финансови. Има решение, просто трябва по-добра синергия между институциите“

Има ситуации, в които децата приключват учебни занятия в 13 часа и се налага да стоят още 4-5 часа, защото последният транспорт е в 19 часа, разказа Исаев.

Това е време, в което могат фокусирано да учат“.

Цялото интервю на Силвия Великова с Огнян Исаев може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.