Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ChatGPT разбуни духовете в света на изкуствения интелект

Снимка: https://pixabay.com/

ChatGpt е преобразуващ инструмент, използващ машинно самообучение, които обработва и „разбира“ информация, подавана последователна, като например естествен език. В голяма степен продуктът работи като човешкия мозък, използвайки свързани помежду си неврони, които се обучават да разпознават определени конструкции от данни и да прогнозират следващи събития.

ChatGPT е система с огромна база данни – голям езиков модел, основаваща се от една страна на предварително обучение, но от друга на вид техника за машинно самообучение, известна като Reinforcement Learning from Human Feedback /или допълващо обучение посредством човешка реакция/. Добавен е и модул за „награждаване“ на основния модел при връщане на правилен отговор.

Основният модел е GPT-3 или неговият еволюционен наследник GPT-3.5, който е добре познат в бранша, отбеляза Александър Михалков, управител на софтуерната компания ToBeCode в подкаста "Черната кутия".

Основният интерес на най-големите технологични компании в света през последните години е състезанието за разработване на най-съвършен изкуствен интелект. Очаква се в онлайн пространството да се появят модели с отворен код с много по-малко параметри от огромните платформи като GPT-3, които, благодарение на финото настройване и насоченото им прилагане, ще предлагат не много по-ниско качество, прогнозира Михалков.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.