Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В колата на Радио София с кмета Савина Савова

Паркинг за 100 автомобила ще се изгради в Зона Б-19

Снимка: Радио София

Тази седмица в сутрешния ни блок се спирахме на места и проблеми от район „Възраждане“. Както стана традиция при нас, в петък колата на Радио София поканихме районния кмет. Днес това е Савина Савова.

Обиколката из района започна от близкия строеж на ул. „Странджа“, където от 2020 г. се изгражда сграда за обезщетение на собственици, чиито земи са отчуждени още през 1989 г.

Тук ще има 29 жилищни обекта - готови до ключ, и 72 паркоместа и гаражи. В момента се довършва вертикалната планировка.

Водач в обиколката е Константин Лавсов (►)

Наблизо попадаме на кален, нерегламентиран паркинг. Около ул. „Три уши“ и „Средна гора“ след довършване на започнати строежи, ще бъдат облагородени пространствата и уличната инфраструктура в района, отбелязва Савова.

Посещаваме и реконструирания преди 2 години паркинг пред блок 14 на Зона Б-5 (т.нар. Китайската стена).


Паркингът пред блок 14

Сега всички жители на близките блокове са доволни, въпреки че мястото е в платена зона за паркиране.

На площ 3500 кв. м такъв паркинг за 100 автомобила ще се строи и в Зона Б-19.

Колата на Радио София мина и до терена до цветната борса на пазара „Димитър Петков“, където ще се строи еврейски образователен комплекс по проект и в партньорство на Столичната община, район „Възраждане“ и Организация на евреите в България "Шалом". По проекта са работи вече повече от 3 години. Проектът беше представен преди дни. Предвижда се да има училище, детска градина и културна институция с библиотека.


Училищата също са гордост за район „Възраждане“. Тук са 2 от най-големите и предпочитани гимназии в София – 18-о СУ „Уилям Гладстон“ и 32-ро СУ „Климент Охридски“ , с по над 2 хиляди ученици.

Изгледайте цялата обиколка в района с колата на Радио София ▼

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.